Smedby Koloniförening i Åkersberga

För odlingsglada kolonister

Om Smedby Koloniförening i Åkersberga

blommors-alla-farger.jpg

Välkommen till Smedby Koloniförenings hemsida.

Koloniområdet ligger i Åkersberga och har ca 85  kolonilotter.

Förening har funnits sen 1969. Från början var vissa lotter så stora och andra så små att de blev motiverat att omfördela marken mellan liotterna.  Nu har vi lotter på mellan 200 och 450 kvm.

Lotterna är avsedda för odling. Helst ser vi här frodiga grönsaker, fina bär och härlig frukt på lotterna, men även örter och blommor pryder sin plats. Odlingsintresset skall vara det primära skälet för att ha kolonilott hos oss och är det som för oss samman.

Stugorna i området får inte användas för fast boende, eller i stället för sommarstuga.

Försäljning av stuga sköts av medlemmen själv, det finns ingen kö- eller turlista i föreningen. Alla lotter som bjuds ut till försäljning skall annonseras på föreningens anslagstavlor. Utöver det bestämmer ägaren själv hur annonsering ska ske, ofta annonseras lotterna ut till försäljning via Blocket.

Medlem i Smedby Kololniförening i Åkersberga blir man först sedan man är överens med säljaren om köpet och och har godkänts av styrelsen. Då betalr man en mindre avgift för att bli medlem.

Under säsongen har föreningen 5 st arbetsdagar, då vi arbetar tillsammans för att sköta gemensamma ytorna och byggnader.  Arbete som då skall göras är att ansa buskar, rensa rabatter, städa upp i området och underhålla e gemensamma husen. Efter varje städdag ordnar Festkommitén med lite gott att äta och fika. Det kan vara en sallad, grillad korv, en värmade soppa eller annat.

2 ggr om året görs en inspektionsrunda av området, för att se att lotterna är i fint skick. På våren/försommaren är denna inspektionsrunda förlagd i samband med att vårbruket skall vara klart den 15 juni. I slutet av augusti sker nästa inspektion.

Smedby Koloniförening är medlemmar av Koloniträdgårdsförbundet och vi tillhör Östra regionen.

http://kolonitradgardsforbundet.se/

http://www.youtube.com/watch?v=plI1Luo9lPE

Vår Festkommité har anordnat bussutflykter till bl.a Wiij Trädgårdar, till trädgårdarna i Enköping, tagit emot besök från andra koloniföreningar. Några växtloppisar har anordnats genom åren, och då Smedby Koloniförening firade 40 årsjubileum 2009 hade de mer än fullt upp. Det blev ett väldigt lyckat och uppskattat firande i långtält.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)